Kangaspuut

  • Toika on valmistanut tietokoneohjattuja kangaspuita jo 1980-luvulta lähtien. Joko uusiin tai vanhoihin vipukangaspuihin liitettävistä kudontaboxeista on tullut todella suosittuja toimintavarmuutensa, näppäryytensä ja monipuolisuutensa johdosta. Kiinnitä boxi kangaspuiden orsiin, sido niisivarret laitteeseen, kytke se mikrotietokoneeseen ja aloita kudonta. Kudontamallisi suunnittelet ja toteutat helposti WeavePoint -ohjelmalla. Kaikki sidosvaihtoehdot ovat käytössäsi koko ajan. Laite tekee itse tarvittavat sidonnat. Käytössäsi on vain yksi pedaali, jota painamalla viriö vaihtuu. Kudontaboxissa oleva moottori huolehtii viriön aukaisusta, joten poljentavoimaa ei tarvita. Voit helposti valita kolmen eri kudontatavan väliltä: nopea, normaali ja hidas. Kudottava työ ja kutojan tottumukset ratkaisevat, mikä vaihtoehto kulloinkin on sopivin. Boxien liike on kaksisuuntainen, mikä avartaa viriötä. Lisäksi Toika -kudontaboxit tasaavat viriötä automaattisesti, sillä kutojasta kauempana olevien varsien liike on suurempi kuin lähempänä olevien. Toika kudontaboxeja on saatavissa 16, 24 tai 32 varren ohjaukseen. Yleisin malli ES16 soveltuu Toikan Liisa-, Eeva- ja Jaana-kangaspuihin ja moniin muihinkin vipukangaspuihin lisälaitteeksi. ES24 edellyttää erikoismallisia Liisa-kangaspuita tai Eeva-kangaspuita. ES32 soveltuu erikoismallisiin Liisa- tai Eeva-kangaspuihin. Sopii sekä 110 V että 230 V.
  • EEVA-kangaspuut edustavat skandinaavista kudontaperinnettä. Ne tunnistaa sivupuissa olevasta isosta oviaukosta, josta on helppo mennä kangaspuiden sisälle sitomaan nyörejä. Kuten Liisa-kangaspuutkin Eevat sopivat kaikenlaiseen kudontaan keveistä kudonnaisista mattoihin.
  • JAANA-kangaspuut tuovat raikkaan tuulahduksen kangaspuumallistoomme nykyaikaisella muotoilullaan. Ergonomisen mitoituksensa ansiosta työskentelykorkeus on miellyttävän matala ja kutojan selkää säästävä, myös kookkaammille kankureille. Pienten ulkomittojensa vuoksi kangaspuut sopivat myös pieniin tiloihin. Kuitenkin Jaana-kangaspuut ovat erittäin tukevat ja soveltuvat näin ollen myös matonkudontaan.
  • LAILA-kangaspuut ovat kätevät kaikenlaiseen kutomiseen matonkudontaa lukuunottamatta. Laila-kangaspuut ovat näppärät kangaspuut myös silloin, kun tilaa on vähän. Koska puut taittuvat kokoon kudontakunnossakin, ne voi siirtää vaikka komeroon kudontahetken päätyttyä.
  • LEENA-pöytäkangaspuilla kutoo näppärästi erilaisia keveitä tekstiilejä, kuten kuvakudoksia, huiveja, liinoja, poppanoita, pyyheliinoja ja pikkuryijyjä. Leena-pöytäkangaspuut voidaan nimensä mukaisesti kiinnittää pöytään tai jalkatelineeseen, joka on hankittavissa erikseen. Pienen koon ja tukevan rakenteensa ansiosta pöytäkangaspuita on helppo siirtää paikasta toiseen.
  • LIISA-kangaspuut ovat Suomen suosituimmat kangaspuut. Ne on kehitetty perinteisistä suomalaisista kangaspuista. Ne ovat tukevat ja luotettavat sekä harrastus- että ammattikäyttöön. Liisat sopivat kaikenlaisten tekstiilien kutomiseen aina keveistä kuultokudoksista tukeviin räsymattoihin.
  • Siru on pirtakangaspuu, jonka työleveys on n. 40 cm. Sillä pystyt kutomaan kevyitä tekstiilejä kuten huiveja ja vaatetuskankaita sekä kodintekstiilejä. Siruilla voit kutoa yhdellä kaiteella (pirralla) mm. palttinaa ja panamaa tai halutessasi voit käyttää kahta kaidetta (pirtaa), jolloin saat enemmän sidosvaihtoehtoja. Sirujen kaide koostuu neljästä irrallisesta pirrasta, joiden tiheyden pystyt muuttamaan. Sirujen loimitus käy yhtä helposti kuin muidenkin pirtakangaspuiden. Vaikka Sirut ovat kevyet, ne ovat tukevat kutoa.  Sirut taittuvat kasaan, jolloin ne vievät vähän tilaa ja niiden kuljettaminen käy helposti. Sirut kulkevat mukanasi sinne minne sinäkin! Puiden mukana tulee yksi kaide, jossa on nr 30, 40 tai 50 muovipirrat. Erikseen on saatavissamuovipirtoja sekä lisäkaide. Puut ovat kasattavat.